Galloway-køer

Historie

Knudshoved Odde har altid været hjemsted for klovbærende dyr. I istiden var det rensdyr, elge og hjorte, der gav anledning til jagt og overlevelse for stenalderfolket.

Det er vanskeligt at fastslå, hvor længe der har været egentlig afgræsning. Men man ved dog fra et kongebrev udstedt af Erik af Pommern i 1415, at Vordingborgs borgere allerede dengang havde græsnings-rettigheder på Knudshoved. Dette blev stadfæstet af Christian 1. i 1479. Vordingborg bys rettigheder blev opretholdt helt frem til 1920, hvorefter hele græsningen endeligt blev overdraget til Rosenfeldt.

Indtil midt i 1950’erne satte godset hvert forår unge heste, kvier og kalve ud på Hovedet. I dag er det kvægracen Galloway (verdens ældste hornløse kvægrace), der oprindeligt stammer fra sydvest Skotland. Man mener, at Gallowaykvæget kan stamme helt tilbage fra skyternes (iransk nomadefolk) hornløse kvæg (år 485-425 f.Kr.).

Afgræsningen foregår i dag på ca. 200 ha, hovedsagelig overdrevs-arealer og primært på de saltholdige strandenge med mange forskellige og velsmagende urter.​

Kødet

En helt anden egenskab ved Gallowaykvæget er den gode kødkvalitet. Kødet regnes i både England, Skotland og Tyskland for noget af det ypperste indenfor oksekød. Der går ca. 18 måneder, før de er klar til slagtning, hvilket er årsagen til det fantastiske kød. Da dyrene vokser langsomt, får kødet meget fine fibre, og fedtet indlejres i muskulaturen i ganske små fedtlommer. Dette gør det lettere at bevare kødets saftighed under tilberedningen, og idet de fleste smagsstoffer sidder i fedtet, ender man med et sublimt velsmagende stykke kød.

Galloway​Gourmetkød kan købes:

85. kr. pr. kg (incl. moms)

Der slagtes løbende, og man kan bestille et helt, halvt eller kvart dyr (ca. 60 kg).

​Der indbetales et depositum ved bestilling​

Kontakt Rosenfeldt Gods på info@rosenfeldt.dk

Rosenfeldt Gods

Rosenfeldt 1

4760 Vordingborg

facebook Følg os